Διασκεδαστικές Ασκήσεις για ενίσχυση της συγκέντρωσης

05/09/2019

   Τις περισσότερες φορές, τα μικρά παιδιά αλλά και παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, όταν έρχονται από το σχολείο είναι κουρασμένα και χρειάζονται κάποιες ώρες ξεκούρασης, είτε για να κοιμηθούν, είτε για να παίξουν παρέα με τους γονείς τους.

   Πολλές φορές οι γονείς παρατηρούν πως η συγκέντρωση στα παιδιά είναι μειωμένη και αυτό εκδηλώνεται πιο συγκεκριμένα στο διάβασμα. Σε παιδιά μικρότερης ηλικίας αυτό παρατηρείτε όταν δεν υπάρχει «πλήρης» συγκέντρωση κατά την διάρκεια του παιχνιδιού ή ακόμα και όταν το παιδί δεν ακούει με μεγάλη προσοχή τους γονείς του, κατά την διάρκεια που του μιλάνε.

   Πιο κάτω μπορείτε να δείτε κάποιες διασκεδαστικές ασκήσεις, ώστε να αυξηθεί η συγκέντρωση του παιδιού, σε περιπτώσεις που το παιδί παρουσιάζει δυσκολίες στην συγκέντρωση του.

 • Σε περιπτώσεις που παρατηρείτε πως το παιδί δεν συγκεντρώνεται εύκολα πάνω σε ένα παιχνίδι, τότε ως στόχο θα έχετε την αύξηση της συγκέντρωσης για ένα χρονικό διάστημα, με βάση ΠΑΝΤΑ το παιχνίδι που τραβά περισσότερο το ενδιαφέρον. Εξασκώντας καθημερινά τέτοιες δραστηριότητες στο σπίτι με το παιδί, θα το βοηθήσει να αυξήσει την συγκέντρωση του μέσα από ένα ευχάριστο παιχνίδι τόσο για εσάς τους γονείς, όσο και για τα ίδια τα παιδιά.
 • Σειροθέτηση: Στη συγκεκριμένη άσκηση, τοποθετείστε αρχικά 2-3 κάρτες(εξαρτάτε από την ηλικία του παιδιού. Σε μεγαλύτερες ηλικίες βάζουμε 3-4 κάρτες για αρχή), και ζητήστε από το παιδί να τις κοιτάξει προσεχτικά και να τις τοποθετήσει στην σωστή σειρά που πραγματοποιούνται τα γεγονότα. Η συγκεκριμένη άσκηση αυξάνει και την ενίσχυση της προσοχής, αλλά και τον χρονικό προσανατολισμό της καθημερινότητας μας.
 • Οπτική μνήμη: Χρησιμοποιήστε ότι κάρτες έχει το παιδί στο σπίτι, και για αρχή τοποθετήστε τρις διαφορετικού αντικειμένου πάνω στο τραπέζι. Στην συνέχεια, κατονομάστε το αντικείμενο που έχει η κάθε κάρτα ξεχωριστά, και στο τέλος γυρίστε τις ανάποδα. Ζητήστε από το παιδί να σας πει με την σειρά τα αντικείμενα που είναι πάνω στις κάρτες και ταυτόχρονα τις γυρνάτε μία-μία. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, που βλέπετε πως το παιδί έχει αποκτήσει την δεξιότητα στις τρις κάρτες αυξάνετε τον αριθμό.
 • Μια άλλη δραστηριότητα την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, για παιδιά μικρής ηλικίας είναι να βρείτε διάφορα αντικείμενα στο σπίτι τα οποία μπορεί να είναι φρούτα ή διάφορα μικρά παιχνίδια και να τα τοποθετήσετε πάνω στο τραπέζι, αφού θα ζητήσετε από το παιδί να τα κοιτάξει προσεκτικά. Στην συνέχεια, να τα σκεπάσετε με μια πετσέτα/σεντόνι και θα ζητήσετε από το παιδί να σας πει ποια αντικείμενα θυμάται.
 • Κάρτες/Εικόνες: Δώστε στο παιδί ένα χαρτόνι και μια γόμα και ζητήστε του να αντιγράψει το ίδιο μοτίβο με το δικό σας. (φτιάξτε και εσείς ένα). Το μοτίβο μπορεί να περιέχει διάφορα σχήματα με χρώματα, διάφορες μικρές εικόνες, διάφορα ζωάκια κλπ.
 • Στην δραστηριότητα της οπτικής μνήμης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα κορδόνι παπουτσιών και διάφορες πολύχρωμες χάντρες. Μπορείτε να φτιάξετε οτιδήποτε κορδόνι με χάντρες της αρεσκείας σας, τοποθετήστε το μπροστά από το παιδί και ζητήστε του να φτιάξει ένα ίδιο με το δικό σας.
 • Κοίταξε προσεχτικά την εικόνα: Ζητήστε από το παιδί να κοιτάξει την εικόνα που κρατάτε και αφού την παρατηρήσει καλά, κρύψετε την εικόνα. Στην συνέχεια, θα πρέπει να ρωτήσετε το παιδί πχ. «Πόσες ομπρέλες είχε η εικόνα?». (Να χρησιμοποιήσετε απλές εικόνες και ξεκάθαρες για να είναι πιο εύκολο στα παιδιά να τις επεξεργαστούν)
 • Puzzle: Σε όλα τα παιδιά αρέσουν τα παζλ και ειδικά όταν αυτά έχουν ένα από τα αγαπημένα τους θέματα. Καθίστε με το παιδί σας και φτιάξτε ένα από τα αγαπημένα του παζλ, αφήστε το να συμπληρώσει όσα περισσότερα κομμάτια μπορεί και στην συνέχεια βοηθήστε το, ώστε να το τελειώσετε. Σε αυτή την άσκηση, καλά θα ήταν τα παζλ να έχουν θέμα που ενδιαφέρουν το παιδί, για να του δώσουν περισσότερο ενδιαφέρον και θέληση για να τα φτιάξουν.
 • Βρες την διαφορά: Αυτή την άσκηση, μπορείτε είτε να την φτιάξετε μόνοι σας, είτε να βρείτε στο διαδίκτυο εικόνες όπου το παιδί θα πρέπει να βρει τι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις δυο εικόνες. Η συγκεκριμένη άσκηση αρέσει πολύ στα παιδιά, αφού περνούν την ώρα τους ευχάριστα και δημιουργικά, εστιάζοντας την προσοχή τους στις εικόνες με ακριβής λεπτομέρεια.
 • Ταύτιση αντικειμένων: Δώστε στο παιδί κάρτες και αφήστε το να ταυτίσει το αντικείμενο που ταιριάζει με την συγκεκριμένη εικόνα, ή προσθέστε μόνο αντικείμενα που να σχετίζονται μεταξύ τους και αφήστε το να τα ταιριάξει. Με αυτό τον τρόπο, το παιδί θα είναι σε θέση να παρατηρήσει το κάθε αντικείμενο προσεχτικά ώστε αρχικά να κατανοήσει αυτό που βλέπει, και στη συνέχεια να είναι σε θέση να το ταιριάξει σωστά με το κατάλληλο αντικείμενο. Αυτή η άσκηση επίσης, μπορεί να πραγματοποιηθεί και μόνο με κάρτες όπως επαγγέλματα, χρώματα και φρούτα, ζωάκια κλπ.
 • Παιχνίδι σωστής τοποθέτησης αντικειμένου στην τρυπούλα: Δίνουμε στο παιδί το παιχνίδι και τοποθετούμε τα σχήματα πάνω στο τραπέζι. Του δίνουμε χρόνο να παρατηρήσει ένα-ένα τα σχήματα και να τα τοποθετήσει στην σωστή τρυπούλα.

Παυλίνα Χρίστου 

Λογοθεραπεύτρια 

https://www.facebook.com/mathisiparemvasi/