Γιατί να επισκεφτώ ψυχολόγο!

12/09/2018

Είναι αλήθεια ότι η επίσκεψη σε ένα ψυχολόγο θεωρείται από πολλούς ως ταμπού. Το να αναζητήσει κάποιος τη βοήθεια ενός ψυχολόγου, ισοδυναμεί συχνά με την «τρέλα» ή την «αδυναμία». Γι' αυτό πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να υποφέρουν σιωπηλά για χρόνια, χωρίς να ζητούν βοήθεια, αγνοώντας τις δικές τους ανάγκες και θέλω, ζώντας εγκλωβισμένοι στον ίδιο τους τον εαυτό και προκατειλημμένοι από τη γνώμη των άλλων.

Αν είναι ντροπή να πας στον ψυχολόγο ενώ ταλαιπωρείσαι από ψυχικές και συναισθηματικές δυσκολίες, τότε γιατί δεν είναι ντροπή να πας στον παθολόγο όταν ταλαιπωρείσαι από κρύωμα, ή στον ορθοπεδικό όταν ταλαιπωρείσαι από πόνους στη μέση ή στα πόδια; Όπως οι διάφοροι ειδικοί μπορούν να σε βοηθήσουν με τη σωματική σου υγεία, έτσι κι ένας ψυχολόγος μπορεί να σε βοηθήσει με τη ψυχική σου υγεία που είναι εξίσου σημαντική.

Ο ψυχολόγος δεν είναι εκεί για να σου υποδείξει τι να κάνεις. Είναι εκεί για να σε ακούσει, να σε καταλάβει και να σε κατευθύνει ώστε να πάρεις τις σωστές αποφάσεις για σένα. Είναι εκεί για να μπορέσεις να αναγνωρίσεις τις δυνατότητες σου αλλά και τις αδυναμίες σου και για να σε βοηθήσει να διαχειρίζεσαι τις δυσκολίες σου. Είναι εκεί για να σε βοηθήσει να αισθανθείς ανακούφιση και ικανοποίηση αλλά και για να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου.

Νιώθεις ότι αντιμετωπίζεις δυσκολίες όπως: έντονο άγχος, πεσμένη διάθεση, λύπη, θυμό, πένθος/απώλεια, βίωση τραυματικού γεγονότος, συζυγικές δυσκολίες, επίμονες σκέψεις, ανησυχίες για το παιδί ή για κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας, νιώθεις ότι δεν είσαι ο εαυτός σου, τρως υπερβολικά κάθε φορά που ζορίζεσαι, προβλήματα ύπνου, σωματικούς πόνους ενώ οι γιατροί δεν έχουν βρει κάτι παθολογικό, κλπ,;

Αναλογίσου τότε αν αυτές οι δυσκολίες κάνουν την καθημερινότητα σου πιο κουραστική και αφόρητη. Θα ήθελες να αλλάξεις τη ζωή σου, να ανακουφιστείς ψυχικά, να μπορείς να ζεις πιο όμορφα και να γίνεις πάλι λειτουργικός στην καθημερινότητά σου;

Να ξέρεις ότι η επίσκεψη σε ένα ψυχολόγο δεν είναι σε καμία περίπτωση σημάδι «αδυναμίας» ή «τρέλας». Δεν υπάρχει άνθρωπος, που έστω και μια φορά στη ζωή του δεν έχει ζοριστεί ή δεν έχει αισθανθεί την ανάγκη για στήριξη, ακόμα κι αν τελικά τη λάβει από κάποιο δικό του πρόσωπο ή έχει αποφασίσει να το περάσει μόνος του. Το να υποφέρει κάποιος σιωπηλά χωρίς να αναζητεί βοήθεια δεν είναι σημάδι δύναμης, αλλά έχει τεράστιο κίνδυνο για τον ίδιο και για την ποιότητα της ζωής του. Η ψυχοθεραπεία είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου και αποτελεί προσωπική επιλογή.


Ελένη Δανιήλ

Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Τηλ: 97 736810

https://www.facebook.com/mathisiparemvasi/