Ηχολαλία

23/09/2020

Η ηχολαλία είναι η λεκτική συμπεριφορά κατά την οποία ένα παιδί επαναλαμβάνει αυτούσια κάτι που έχει μόλις ακούσει. Αυτά που επαναλαμβάνει το παιδί, ποικίλλει από μία λέξη έως μια ολόκληρη φράση ή ακόμη και συζητήσεις. Παρά το γεγονός, ότι οι λέξεις η οι φράσεις επαναλαμβάνονται σωστά συντακτικά και γραμματικά, το συγκεκριμένο λεκτικό μήνυμα που θα επαναλάβει το παιδί, δεν έχει επικοινωνιακή αξία. Για παράδειγμα, εάν ρωτήσουμε ένα παιδί «Θέλεις μπισκότο?», αυτή η πρόταση είναι συντακτικά και γραμματικά ορθή, αλλά από μέρους του παιδιού θα είναι λανθασμένη λόγω του ότι θα επαναλάβει ακριβώς αυτό που έχει ακούσει χρησιμοποιώντας ακόμη και τον ίδιο τόνο φωνής.

Η ηχολαλία συμβαίνει κατά την διάρκεια της φυσιολογικής ανάπτυξης του λόγου του παιδιού και σταματάει γύρω στα 2,5 χρόνια. Επειδή αυτό είναι το πιο σημαντικό στάδιο της ανάπτυξης του λόγου, τα παιδιά θα πρέπει να το ξεπεράσουν ώστε να μην διαταραχθεί η λεκτική τους επικοινωνία. Αυτό συμβαίνει και στις περιπτώσεις που τα παιδιά έχουν αυτισμό.

Οι δύο βασικοί τύποι τύποι της ηχολαλίας είναι: η άμεση ηχολαλία και η καθυστερημένη.

  •  Στην άμεση ηχολαλία, το παιδί επαναλαμβάνει ότι έχει ακούσει την συγκεκριμένη στιγμή, είτε αυτή είναι μια λέξη η φράση.
  •  Στην καθυστερημένη ηχολαλία, το παιδί επαναλαμβάνει μια φράση ή μια συζήτηση ακόμη και μετά από ώρες, μέρες και μήνες από την ημέρα που το έχει ακούσει.

Επίσης, τα παιδιά πολλές φορές λαμβάνουν λεκτικά μηνύματα τα οποία μπορούν να ηχολαλήσουν, από διαφημίσεις ή παιδικές σειρές τις οποίες βλέπουν στην τηλεόραση. Η τηλεόραση, είναι ένα επικοινωνιακό μέσο που παρέχει λεκτικά μηνύματα τα οποία το παιδί δέχεται παθητικά. Έτσι, όταν το παιδί βρίσκεται στο στάδιο όπου η Γλωσσική του ανάπτυξη, αναπτύσσεται και κατανοεί την χρήση του λόγου του, η τηλεόραση είναι απαγορευτική. Γι' αυτό και όταν ένα παιδί βρίσκεται στο στάδιο της ηχολαλίας, πρέπει να γίνεται εξάσκηση του λόγου με ένα ειδικό άτομο το οποίο θα βοηθήσει το παιδί να ξεπεράσει το στάδιο της ηχολαλίας και να είναι σε θέση να κατανοήσει και να χρησιμοποιήσει τον λόγο του για ένα σκοπό.

Πώς μπορώ να βοηθήσω στην αντιμετώπιση της ηχολαλίας;

1. Να μιλάτε στο παιδί σας, κατανοώντας όμως το λεξιλόγιο και την αντίληψη που έχει το παιδί σας. Θα επαναλάβει αυτά που λέτε, αλλά φροντίστε να είναι κάτι που θα μπορεί να το καταλάβει.

2. Να διαβάζετε συχνά και πολλά βιβλία στο παιδί σας

3. Να προσπαθήσετε να χρησιμοποιείται λέξεις όπως «όχι», «σταμάτα» και «δικό μου», ώστε να το βοηθήσει να αποφευχθούν οι κραυγές και τα κλάματα, για να μπορεί να βοηθήσει τους γύρω του να καταλάβουν για το τι ακριβώς το ενοχλεί

4. Να του διαβάζεται βιβλία, χωρίς να διαβάσετε όλη την ιστορία από αυτά. Μπορείτε να κοιτάξετε μία εικόνα που του έχει αρέσει, ώστε να κατονομάσετε τα αντικείμενα που βρίσκονται σε αυτή. Με αυτόν τον τρόπο, θα αναπτυχθεί το λεξιλόγιο του παιδιού

5. Να ρωτάτε το παιδί σας κλειστού τύπου ερωτήσεις, όπου οι απαντήσεις θα είναι με «ναι ή όχι», για να μπορείτε να κάνετε την ερώτηση και ταυτόχρονα να απαντήσετε εσείς οι ίδιοι με το «ναι ή όχι», ούτως ώστε να κατανοήσει το παιδί πως για παράδειγμα στην ερώτηση «θέλεις νερό;» η απάντηση να είναι «ναι, θέλω νερό».

6. Να του δίνεται την ευκαιρία να επιλέγει ανάμεσα σε αντικείμενα τα οποία τα έχετε κοντά στο πρόσωπο σας και όταν επιλέξει κάποιο από αυτά, να επαναλάβετε πως λέγεται

7. Όταν χαιρετάτε το παιδί σας, να προφέρετε πρώτα το όνομα του και μετά από μία μικρή παύση να είναι ο χαιρετισμός. (πχ: «Νικόλα....... γεια σου»).

Παυλίνα Χρίστου 

Λογοθεραπεύτρια https://www.facebook.com/mathisiparemvasi/