Μικρές συμβουλές για την Μελέτη στο σπίτι!

13/09/2018
  • Πρόγραμμα καθημερινότητας ή αλλιώς ρουτίνα!

Το καθημερινό πρόγραμμα είναι καθοριστικός παράγοντας για το διάβασμά μας. Καλό είναι να φτιάξουμε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα και να γράψουμε όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητές ανά ημέρα. Αυτό θα βοηθήσει πολύ το παιδί στην οργάνωση του διαβάσματος αλλά και του χρόνου του.

  • Ώρα μελέτης

Η ιδανική επιλογή είναι μόλις επιστρέψουμε από το σχολείο, αφού ξεκουραστούμε για περίπου μία ώρα να ξεκινάμε το διάβασμα. Καλό είναι να μην διαβάζουμε λίγο πριν το σχολείο ή το βράδυ λίγο πριν τον ύπνο. Το διάβασμα της τελευταίας στιγμής, δηλαδή λίγο πριν το σχολείο, πιθανότατα θα δημιουργήσει άγχος, ενώ είναι λίγο επώδυνο το πολύ πρωινό ξύπνημα. Οι αρκετά βραδινές πάλι ώρες εκτός από κουραστικές δεν βοηθούν για ένα αποτελεσματικό διάβασμα. Δεδομένου ότι η κούραση της ημέρας είναι συσσωρευμένη υπάρχει δυσκολία στη συγκέντρωση αλλά και στην αντίληψη.

  • Χώρος μελέτης

Ο χώρος στον οποίο μελετάμε αρχικά πρέπει να έχει το ίδιο χαρακτηριστικό με το πρόγραμμά μας, να είναι δηλαδή σταθερός. Η καλύτερη επιλογή είναι ένα γραφείο τακτοποιημένο, καθαρό, με τα απαραίτητα πράγματα. Μολύβια, γόμα, βιβλία, τετράδια .κ.λ.π., χωρίς περιττά αντικείμενα που θα αποσπούν την προσοχή μας. Καλό είναι επίσης να υπάρχει καλός φωτισμός, ενώ η καρέκλα να μας βοηθάει να είμαστε άνετα αλλά και να καθόμαστε ανατομικά σωστά.

  • Ηχητικές παρεμβάσεις

Οι ήχοι που μπορεί να ακούγονται κατά τη διάρκεια του διαβάσματος, αποσπούν την προσοχή και να εμποδίζουν τη συγκέντρωσή μας. Η τηλεόραση που ακούγεται από το διπλανό δωμάτιο, το παιχνίδι και οι φωνές από το διπλανό δωμάτιο, είναι παράγοντες που μας εμποδίζουν να συγκεντρωθούμε.

  • Ύπνος

Ο βραδινός ύπνος είναι σημαντικός όχι μόνο για το διάβασμα, αλλά για την υγεία μας. Βοηθά στην ξεκούραση του σώματος και του νου, την μνήμη, τη συγκέντρωση, την σωματική και πνευματική ανάπτυξη.

  • Διατροφή

Η σωστή διατροφή είναι ένας ακόμα παράγοντας που βοηθά στην υγιή σκέψη. Μικρά και υγιεινά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθούν στην ενέργεια, στη μνήμη, στην καλή υγεία. Πριν και μετά το διάβασμα είναι καλό να τρώμε ένα μικρό και ελαφρύ γεύμα. Αποφεύγουμε τροφές όπως γλυκά, πατατάκια, γαριδάκια, κρουασάν, τηγανητά, σοκολάτες κτλ, και προτιμάμε υγιεινές τροφές όπως ψάρι, φρούτα, σαλάτες, γιαούρτι με ξηρούς καρπούς, ψωμί με βούτυρο και μέλι.

Άννα Κύζη 

Διευθύνων Σύμβουλος

https://www.facebook.com/mathisiparemvasi/