Πώς να διδάξω στο παιδί μου να φυσάει

13/04/2018

Πώς να διδάξω στο παιδί μου, να μάθει να φυσάει

Αρκετοί γονείς ανυπομονούν για την ημέρα όπου τα παιδιά τους θα είναι σε θέση να σβήσουν τα κεράκια της τούρτας τους από μόνοι τους, ή ακόμη πότε θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν σωστά την αναπνοή τους, ούτως ώστε να μπορούν να φυσήξουν με τον σωστό τρόπο.

Ενώ αρκετά παιδιά καθώς μεγαλώνουν αποκτούν αυτή την ικανότητα από μόνοι τους, κάποια άλλα παιδιά χρειάζονται λίγο περισσότερη βοήθεια.

Με την δική σας βοήθεια, μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας ώστε να υπάρχει ενδυνάμωση των χειλιών τους, με τα πιο κάτω απλά βήματα:

  1. Το πρώτο βήμα είναι να καθιερώσετε την ιδέα ότι ο αέρας της εκπνοής βγαίνει πάντα προς τα έξω από το στόμα σας. Βάλτε το χέρι μπροστά από το στόμα σας και πείτε: «Μπορώ να νιώσω τον αέρα στο χέρι μου!» Δείξτε στο παιδί να κάνει το ίδιο, ώστε να μπορεί να νιώσει και την δική του ανάσα.
  2. Τοποθετήστε ένα χαρτομάντιλο μπροστά από το στόμα σας και κάντε εκπνοή ώστε το χαρτομάντιλο να κουνηθεί. Αυτό παρέχει μια καλή οπτική ένδειξη προς το παιδί σας. Πείτε στο παιδί: «Το είδες αυτό? Ο αέρας βγήκε από το στόμα μου!» Τοποθετήστε επίσης ένα χαρτομάντιλο μπροστά από το στόμα του παιδιού και αφήστε το να σας μιμηθεί, ώστε να το κουνήσει και αυτό. Χρησιμοποιήστε έναν καθρέφτη για οπτική ανατροφοδότηση.
  3. Μόλις το παιδί σας καταλάβει την έννοια του φυσήματος (που μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο), ήρθε η ώρα να δουλέψετε στην επέκταση των χειλιών. Μπορείτε να κάνετε τις πιο απλές διαδικασίες ώστε να είναι πιο ευχάριστο για το παιδί σας. Ένας τρόπος είναι να ζητήσετε από το παιδί να πει συνεχόμενα το ¨οοο¨.
  4. Ένας άλλος τρόπος είναι να δείξετε στο παιδί σας να δίνει «φιλάκι». Μπορείτε να του ζητήσετε να σας δίνει εσάς αφού πρώτα καταλάβει πως ακριβώς θα το κάνει. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα καθρέφτη, ώστε να παρακολουθήσετε τα χείλη του.
  5. Τέλος, θα ζητήσετε από το παιδί σας, να επεκτείνει τα χείλη του και να τα σχηματίσει τον ήχο ¨ο¨ χωρίς όμως να βγάζει ήχο. Να πραγματοποιείτε μόνο η κίνηση των χειλιών.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί επίσης και από ειδικούς με την σωστή χρήση συγκεκριμένων εργαλείων που είναι υπεύθυνα για τις στοματοκινητικές ασκήσεις για να γίνει ενδυνάμωση των χειλιών. Οι γονείς από το σπίτι που επιθυμούν να δουλέψουν μαζί με τα παιδιά τους θα πραγματοποιήσουν τις πιο πάνω απλές συμβουλές.

Τώρα θα βάλουμε μαζί αυτές τις δεξιότητες. Το παιδί πρέπει να εκτείνει και να στρογγυλεύει τα χείλη του. Να μάθει να χρησιμοποιεί τα πιο πάνω βήματα από μόνο του. Κάνοντας λοιπόν καθημερινά τα πιο πάνω βήματα, αυτό θα γίνει πιο εύκολο και ευχάριστο τόσο για εσάς όσο και για το παιδί σας.

Σε περιπτώσεις που παρατηρούμε πως υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην σωστή λειτουργία των χειλιών και στην ενδυνάμωση των μυών της στοματικής κοιλότητας, ζητάμε την βοήθεια του ειδικού.

Παυλίνα Χρίστου 

Λογοθεραπεύτρια 


https://www.facebook.com/mathisiparemvasi/