Προβλήματα Άρθρωσης

09/07/2020

Τι είναι, σε ποια ηλικία χρειάζεται το παιδί βοήθεια από Λογοθεραπευτή και πως μπορώ να βοηθήσω ένα παιδί που παρουσιάζει προβλήματα Άρθρωσης?

  • Τι σημαίνει άρθρωση:

Άρθρωση είναι η διαδικασία με την οποία οι ήχοι που παράγονται από τις φωνητικές χορδές και στη συνέχεια με τη βοήθεια των υπολοίπων οργάνων της φώνησης, (γλώσσα, κάτω γνάθο, μαλακή υπερώα και τα χείλη) , μετατρέπονται σε φθόγγους, συλλαβές και λέξεις.

  • Τι σημαίνει "πρόβλημα άρθρωσης":

Πρόβλημα στην άρθρωση του λόγου, εννοούμε την δυσκολία του ατόμου να παράγει σωστά τις λέξεις, τους φθόγγους και τις συλλαβές με τρόπο τον οποίον οι ακροατές να μην είναι σε θέση να κατανοήσουν αυτά που λέει ή να δίνουν περισσότερη έμφαση στον τρόπο που ακούγονται οι λέξεις παρά στην σημασία τους.

  • Σε ποια ηλικία το παιδί, ίσως χρειαστεί αξιολόγηση από τον Λογοθεραπευτή?

Πολλές φορές, οι γονείς ένα πρόβλημα άρθρωσης το αφήνουν να περάσει από «μόνο» του στην ιδέα και μόνο πως το παιδί θα κατακτήσει τους φθόγγους από μόνο του. Στην πραγματικότητα, ένα πρόβλημα άρθρωσης θα πρέπει να αντιμετωπισθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται γιατί όσο πιο μικρό είναι το παιδί τόσο πιο εύκολο θα είναι να κατανοήσει την παραγωγή και σωστή χρήση του κάθε φθόγγου ξεχωριστά. Εξάλλου, μια έγκαιρη παρέμβαση είναι πάρα πολύ σημαντική να γίνεται, εάν ο γονιός ανησυχεί για το παιδί του.

Επομένως, το παιδί θα πρέπει να είναι σε θέση να παράγει όλους τους φθόγγους σωστά, πριν από την 1η δημοτικού. Σημαντικό να αναφέρουμε πως πολλά παιδιά, μαθαίνουν αυτούς τους φθόγγους πολύ πιο νωρίς. Μετά την ηλικία των 2/3 χρόνων, εάν το παιδί δυσκολεύεται να παράγει τους φθόγγους που αντιστοιχούν της ηλικίας του, τότε θα πρέπει να γίνει μια αξιολόγηση από Λογοθεραπευτή, ώστε να διαγνώσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ομιλία του.

  • Πως μπορώ να βοηθήσω το παιδί να προφέρει τους φθόγγους σωστά?
  1. Όταν το παιδί μιλάει, να μην το διακόπτεται για να το διορθώσετε
  2. Όταν σας λέει μια λέξη ή πρόταση η οποία είναι λάθος, καλό είναι να επαναλαμβάνουμε μετά από αυτό σωστά την λέξη/πρόταση, ΧΩΡΙΣ να του επιβάλουμε να την επαναλάβει
  3. Να έχετε τον χρόνο και την υπομονή να ακούτε το παιδί σας παρά την δυσκολία που μπορεί να παρουσιάζει
  4. Να μην του φωνάζετε ή να το πιέζετε να μιλήσει σωστά γιατί θα του δημιουργηθεί αρνητικότητα ως προς την ομιλία με αποτέλεσμα να μην μιλάει καθόλου
  5. Να ζητήσετε την κατανόηση ως προς το παιδί σας σε άτομα τα οποία βρίσκονται στο κοντινό οικογενειακό περιβάλλον
  6. Δεν απευθυνόμαστε σε αυτό με μωρουδίστικες λέξεις, και ΠΟΤΕ δεν συμπληρώνουμε τις φράσεις που θέλει να περιγράψει το οτιδήποτε συμβαίνει γύρω του


Παυλίνα Χρίστου

Λογοθεραπευτία 


https://www.facebook.com/mathisiparemvasi/