Σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών: πληγές που δεν κλείνουν με το πέρασμα του χρόνου

12/12/2018

Είναι πράγματι τρομαχτικό να μαθαίνεις πως κάποιος μπόρεσε να «σκοτώσει» μια αθώα ψυχή. Πως είναι δυνατόν κάποιος να βλέπει αυτά τα αθώα μάτια να δακρύζουν και να πονάνε, ένα παιδικό σώμα να σφίγγεται και να καταρρέει και μια ψυχή να κλειδώνεται στο σκοτάδι; Μια αθώα, παιδική ψυχή μόλις έσβησε και ζει στο σκοτάδι. Γιατί κανένας δε μίλησε, κανένας δεν το προστάτεψε. Και τότε αναφερόμαστε σε ένα έγκλημα, ίσως το μεγαλύτερο και χειρότερο από όλα, την παιδική σεξουαλική κακοποίηση.

Μετά από αυτό, βλέπεις ένα παιδί να κλαίει από τη μια και από την άλλη να μην αντιδρά καθόλου, να προσπαθεί να ξεπλύνει την ντροπή που υπέστη και να μην τα καταφέρνει, να φοβάται να εμπιστευτεί και να βρίσκει παρηγοριά σε μια άλλη «φίλη», την ηρωίνη, γιατί αυτή το βοηθάει έστω και λίγο να ξεχνάει το δράμα που πέρασε. Και τότε πέφτει για ύπνο γιατί θέλει να συνεχίσει να μη θυμάται, για να ξεφύγει από αυτήν την τρομερή πραγματικότητα. Και αφού, το δράμα δε σβήνει εντελώς, αποφασίζει να θέσει ένα τέλος στη ζωή του.

Αυτή είναι μια περίπτωση από τις πολλές! Ίσως μια από αυτές που δεν μαθεύτηκε ποτέ το δράμα της.

Πόσα παιδιά ακόμα πρέπει να υποφέρουν από αυτό το έγκλημα; Σε τι έφταιξα για να υποφέρουν; ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ.

Στην Ευρώπη, σχεδόν ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή και κακοποίησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα άτομα-θύτες προέρχονται από το οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού (πατέρας, παππούς, οικογενειακοί φίλοι, κλπ). Τότε, η ικανότητα που παιδιού να εμπιστεύεται άλλους κλονίζεται και οι ανάγκες του για αγάπη, ασφάλεια, φροντίδα, προστασία θάβονται βαθιά μέσα του.

Η σεξουαλική κακοποίηση αφήνει βαθιά τραύματα στο παιδί και ο χρόνος δεν είναι σε καμία περίπτωση γιατρός. Το παιδί χρειάζεται άμεσα βοήθεια από ειδικούς και ψυχολόγους, για να μπορέσει να επεξεργαστεί όσα έγινα ξεκινήσουν τα τραύματα να επουλώνονται.


Σκοπός είναι να γίνουμε όλοι ένα και να μην αφήσουμε κανένα παιδικό χαμόγελο να σβήσει.

Ελένη Δανιήλ

Εγγ. Συμβουλευτική ψυχολόγος

Τηλ : 97736810

https://www.facebook.com/mathisiparemvasi/