Σύνδρομο Aspenger

15/09/2018

Το σύνδρομο Asperger είναι μια νευρολογική διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού που ονομάστηκε από τον αυστριακό παιδίατρο Hans Asperger, ο οποίος περιέγραψε για πρώτη φορά μια ομάδα παιδιών που είχαν παρόμοια χαρακτηριστικά συμπεριφοράς με παιδιά που είχαν αυτισμό. Τα άτομα με σύνδρομο Asperger αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την κοινωνική αλληλεπίδραση και τις περιοριστικές ή επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, αλλά σε αντίθεση με τον αυτισμό, δεν παρουσιάζονται καθυστερήσεις στη γλωσσική ανάπτυξη ή εμφανείς γνωστικές καθυστερήσεις. Οι περισσότεροι επιτυγχάνουν έγκαιρα τα αναπτυξιακά τους ορόσημα και τους ακαδημαϊκούς στόχους. Παρατηρείται, πως πολλοί παρουσιάζουν υψηλό επίπεδο νοημοσύνης.

Ως αποτέλεσμα αυτής της λεπτότερης παρουσίασης, τα άτομα με σύνδρομο Asperger συνήθως διαγιγνώσκονται αργότερα από εκείνα με αυτισμό, μερικές φορές ακόμη και κατά την εφηβεία ή την ενηλικίωση. Το σύνδρομο Asperger διαγιγνώσκεται σε αγόρια περίπου δέκα φορές συχνότερα από ό, τι στα κορίτσια.

Τα άτομα με Σύνδρομο Asperger δύσκολα συνδέονται με άλλους, συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα στην επαφή με τα μάτια, διαβάζουν τις εκφράσεις προσώπου ή και τη γλώσσα του σώματος. Ενώ παρουσιάζουν γλωσσική ανάπτυξη, σε ένα τυπικό χρονοδιάγραμμα και το λεξιλόγιό τους μπορεί να είναι προχωρημένο, δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις λεπτές πτυχές της επικοινωνίας όπως ανάγνωση χειρονομιών, κατανόηση ιδιωματισμών, αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων. Η γλώσσα ερμηνεύεται συνήθως κυριολεκτικά, έτσι οι ιδιωματισμοί και ο σαρκασμός μπορεί να είναι πολύ συγκεχυμένοι. Πολλοί μαθαίνουν να διαβάζουν εύκολα και νωρίς. Τα παιδιά που φοιτούν σε σχολεία, είναι συνήθως πολύ λεκτικά. Συνήθως ασχολούνται με τα αγαπημένα τους θέματα όπως τα δρομολόγια τρένων της Νέας Υόρκης, χωρίς όμως να συνειδητοποιούν ότι οι πληροφορίες αυτές δεν ενδιαφέρουν τους γύρω τους. Αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν τους μαθητές με το Asperger ιδιαίτερα ευάλωτους στον εκφοβισμό.

Οι αισθητηριακές διαφορές επεξεργασίας και οι κινητικές δυσκολίες σε θέματα που έχουν να κάνουν με την προσοχή, τον χρόνο και τον χαμηλό μυϊκό τόνο, είναι συχνά παρόντα, κάνοντας τις κοινωνικές συνδέσεις μέσω του παιχνιδιού και του αθλητισμού ακόμα πιο δύσκολες. Η οργάνωση και η προσοχή συχνά διαταράσσονται και τα περισσότερα άτομα που φοιτούν με το σύνδρομο Asperger έχουν πάντα αγωνία. Η εξαιρετική διατήρηση των κανόνων, της ρουτίνας και των ευνοούμενων δραστηριοτήτων ή θεμάτων συχνά καθιστά εξαιρετικά δύσκολη και δυσάρεστη τη μετάβαση, τις αλλαγές και την ευελιξία (όπως το παιχνίδι σύμφωνα με τη μέθοδο ενός άλλου παιδιού).

Δεδομένου ότι οι προκλήσεις που παρουσιάζονται ποικίλλουν σημαντικά από αυτές του κλασικού αυτισμού, οι ανάγκες των ατόμων που φοιτούν σε σχολεία με το σύνδρομο Asperger είναι περισσότερες, οδηγώντας τα άτομα αυτά σε αύξηση της απομόνωσης και του άγχους. Τα ελλείμματα δεξιοτήτων με την οργάνωση και την προσοχή, συχνά παρερμηνεύονται ως έλλειψη προσπάθειας ή ενδιαφέροντος και ο μαθητής φαίνεται πως δεν πρoσπαθεί ή δεν δίνει σημασία στο μάθημα με αποτέλεσμα κάποιες φορές να υπάρχει τιμωρία ή και φωνές, εάν δεν γίνει κατανοητό από τους γύρω του πως παρουσιάζει δυσκολίες. Χωρίς αποτυχημένους βαθμούς, τα θέματα που αφορούν την λεπτή κίνηση, όπως το δέσιμο ή και τη χρήση των παπουτσιών, ενδέχεται να μην αντιμετωπιστούν

με την επαγγελματική θεραπεία και οι περιπλοκές της αμοιβαιότητας του συνομιλητή ενδέχεται να μην αντιμετωπιστούν στις συνεδρίες λογοθεραπείας.

Καθώς τα άτομα αυτά μεγαλώνουν και αντιλαμβάνονται τις διαφορές τους, το άγχος αυξάνεται συχνά και η κατάθλιψη μπορεί να αναπτυχθεί. Και πάλι, ο εκφοβισμός είναι συνηθισμένος, καθώς οι μαθητές χωρίς αυτοπεποίθηση ή ακόμη και τα παιδιά που αναζητούν για περισσότερους φίλους, γίνονται θύματα.

Η εκπαίδευση των συνομηλίκων και η ανάπτυξη των συναισθημάτων, η αυτογνωσία και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων που απαιτούνται για την ανάπτυξη σχέσεων, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη δημιουργία ενός επιτυχημένου μαθητή με Asperger. 

Παυλίνα Χρίστου 

Λογοθεραπεύτρια 

τηλ. 99489513

https://www.facebook.com/mathisiparemvasi/