Τι είναι η στοματοκινητική θεραπεία?

17/05/2018

Η Στοματοκινητική θεραπεία είναι απαραίτητη σε άτομα τα οποία παρουσιάζουν προβλήματα λόγου αλλά και σίτισης. Για να είναι σε θέση τα άτομα να μπορούν να προφέρουν τους ήχους σωστά, θα πρέπει οι μύες των χειλιών, της γλώσσας, της γνάθου και των μάγουλων να βρίσκονται σε συγκεκριμένες θέσεις.

Οι Στοματοκινητικές Ασκήσεις επίσης, χρησιμοποιούνται συνήθως σε άτομα τα οποία παρουσιάζουν αναπτυξιακές καθυστερήσεις. 

Παρατηρήστε την κίνηση της γλώσσας σας στον ήχο /λ/, όταν λέτε την φράση «λα λα λα». Ανυψώνεται προς τα πάνω και τοποθετείτε πίσω από τα άνω μπροστινά δόντια 

Οι Στοματοκινητικές ασκήσεις είναι σημαντικές γιατί προσφέρουν στον κάθε ενήλικα αλλά και παιδί την απαραίτητη βοήθεια που χρειάζεται όταν αντιμετωπίζει μια δυσκολία στον λόγο ή ακόμη και στην σίτιση.

Κάποιος που παρατειρείται πως αντιμετωπίζει μια δυσκολία στο λόγο ή την σίτιση και χρειάζεται στοματοκινητικές ασκήσεις, θα πρέπει οι μύες του στόματος να βρίσκονται σε συγκεκριμένες θέσεις ώστε να αρθρώσουν σωστά τους ήχους και να μπορούν να διαχειριστούν τα τρόφιμα.  

Για παράδειγμα, δοκιμάστε να πιείτε από το καλαμάκι νερό και δώστε προσοχή σε αυτό που κάνει το στόμα σας κατά την διάρκεια που πίνετε νερό. Τα χείλη σας πρέπει να συσφραγίζονται και να κλείνουν γύρω από το καλαμάκι, η γλώσσα σας να είναι τεταμένη και να αποσύρετε και τα μάγουλα να είναι τεντωμένα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν φυσικά πώς να το κάνουν αυτό από μόνοι τους. Ωστόσο μερικά άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν δυσκολία, χρειάζονται στοματοκινητική θεραπεία για να μπορούν να μάθουν αυτές τις δεξιότητες.

  *Στις στοματοκινητικές ασκήσεις ο Λογοθεραπευτής χρησιμοποιεί και ειδικά "εργαλεία" τα οποία είναι χρήσιμα και υπεύθυνα για τις ασκήσεις αυτές.

Διασκεδαστικές ασκήσεις για το παιδί

Το παιδί σε κάθε συνεδρία με τον Λογοθεραπευτή θέλει και την διασκέδαση ώστε να του κεντρίζει περισσότερο ενδιαφέρον. Με κάθε τρόπο και φαντασία δημιουργούμε διάφορες συνεδρίες με διασκέδαση και ιδιαίτερα όταν αφορά συνεδρία στην οποία ο ειδικός θα πρέπει να δουλέψει τους στοματοκινητικούς μύες. Η σχέση θεραπευτή και παιδιού είναι σημαντική, ώστε να υπάρχει μια αλληλεπίδραση με συνεργασία και από τις δύο πλευρές.

Πιο κάτω παρουσιάζονται κάποιες ασκήσεις τις οποίες κάνουν τις συνεδρίες των παιδιών σας πιο διασκεδαστικές.

  • Γλειφιτζούρια: Σε όλα τα παιδιά αρέσουν τα γλειφιτζούρια. Είναι ένας τρόπος ώστε το παιδί να γίνει πιο δεκτικό στην στοματοκινητική άσκηση όταν χρησιμοποιηθεί η κατάλληλη γεύση που αρέσει στο παιδί αλλά και το κατάλληλο μέγεθος το οποίο είναι ιδανικό για το στόμα του. Χρησιμοποιώντας γλειφιτζούρια κατά την διάρκεια της συνεδρίας μπορείτε να ενισχύσετε την ενδυνάμωση των χειλιών, την κίνηση-εξώθηση των χειλιών, για εν συναίσθηση, ενδυνάμωση, κίνηση και πλευρικότητα της γλώσσας. Επίσης για διάσταση μεταξύ της γλώσσας και της γνάθου. Και τέλος για εν συναίσθηση και ενδυνάμωση των μάγουλων.
  • Νουτέλα ή Φυστικοβούτηρο: Είναι ο καλύτερος τρόπος ενίσχυσης οποιασδήποτε κίνησης. Συνήθως χρησιμοποιούμε για την ενδυνάμωση της γλώσσας με απαραίτητες κινήσεις τις οποίες το παιδί μιμείται τον Λογοθεραπευτή. Για καλύτερη ανταπόκριση στην συγκεκριμένη άσκηση καλά είναι να υπάρχει ένας καθρέφτης.
  • Φούσκες: Οι φούσκες βοηθάνε τόσο για τον έλεγχο της αναπνοής όσο την σωστή χρήση και την ενδυνάμωση των χειλιών.
  • Καλαμάκια: τα Χρησιμοποιούμε για υγρά όπως νερό ή κάποιο είδος χυμού,ωστόσο λειτουργεί στην ικανότητα το άτομο να μάθει να κλείνει τα χείλη του. Η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν δυσκολία στην κατάποση ή στην σίτιση.

Παυλίνα Χρίστου 

Λογοθεραπεύτρια 

https://www.facebook.com/mathisiparemvasi/