Το επάγγελμα "γονέας" στις μέρες μας και η ανατροφή των παιδιών

18/05/2018

Η δουλειά του να είσαι γονέας είναι η πιο απαιτητική δουλειά στον κόσμο. Δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς, όπως δεν υπάρχουν τέλεια παιδιά, αλλά η προσπάθεια να γίνεται κάποιος καλύτερος γονιός είναι σημαντική. Αρχικά, πρέπει ως ενήλικες να αποδεχτούμε τη νέα πραγματικότητα και τις αλλαγές που έχει επιφέρει η νέα χιλιετία σε ότι αφορά την ανατροφή των παιδιών. Ας αναλογιστούμε λοιπόν, ποιες είναι οι ανάγκες των παιδιών σήμερα; Τα παιδιά έχουν ανάγκη τους γονείς τους, θέλουν να αισθάνονται ότι αγαπιούνται και ότι είναι αποδεχτά γι' αυτό που είναι, να αισθάνονται ασφάλεια, να ενθαρρύνονται από τους γονείς τους για τις προσπάθειες τους, να έχουν την άνεση να ζητήσουν βοήθεια από αυτούς. Αυτές οι ανάγκες υπήρχαν ανέκαθεν σε προηγούμενες γενιές, ωστόσο η νέα γενιά παιδιών επιζητεί περισσότερο αυτές τις ανάγκες εξαιτίας των κοινωνικών και πολιτισμικών αλλαγών.

Επίσης, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, επιδρούν στο ρόλο των γονέων, αφού στα περισσότερα σπίτια δουλεύουν και οι δύο γονείς, με αποτέλεσμα ο χρόνος που περνά η οικογένεια να είναι περιορισμένος, ενώ τα παιδιά περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους στο σχολείο, στο νηπιαγωγείο, ή στις λέσχες. Οι γονείς έχουν να αντιμετωπίσουν και οι ίδιοι δυσκολίες, όπως είναι οι δύσκολες συνθήκες εργασίας και η ανασφάλεια της επιβίωσης, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν και οι υποχρεώσεις που τους περιμένουν στο σπίτι. Ως αποτέλεσμα, όταν επιστρέφουν στο σπίτι από τη δουλειά, δεν υπάρχουν περιθώρια χρόνου και ψυχικής αντοχής για να αντέξουν την γκρίνια των παιδιών, τις αντιρρήσεις τους, ή την ασυνέπεια τους με το διάβασμα.

Υπάρχουν νέα εργαλεία συμμόρφωσης, τα οποία απέχουν πολύ από τα παλιά εργαλεία τιμωρίας που χρησιμοποιούσαν οι γονείς. Το "ξύλο", θεωρείται μορφή κακοποίησης και δεν είναι πλέον αποδεχτό από την κοινωνία. Τα παιδιά δεν "φοβούνται" τους γονείς τους και γενικότερα τους μεγαλύτερους, γιατί μέσω της τεχνολογίας μπορούν να απαλύνουν την ένταση των συνεπειών τους. Χρειάζονται νέα εργαλεία συμμόρφωσης και οριοθέτησης που θα βοηθήσουν τους γονείς να έρθουν πιο κοντά με τα παιδιά τους, ώστε να υπάρχει μια ειλικρινής και στερεή σχέση. Μέσω αυτής της σχέσης, κτίζεται μια εποικοδομητική σχέση επικοινωνίας, ώστε τα παιδιά να μπορούν να απευθύνονται στους γονείς τους, να συζητούν τις έγνοιες, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους.

Αυτή η σχέση δε χτίζεται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά σιγά-σιγά, όταν τα παιδιά είναι ακόμη μικρά και όχι όταν γίνουν έφηβοι. Η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος, τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά. Οι γονείς ανησυχούν περισσότερο για την εφηβεία των παιδιών τους, κυρίως όταν τα παιδιά εκδηλώνουν έντονες συμπεριφορές στην παιδική τους ηλικία, θέτοντας στον εαυτό τους το συχνό ερώτημα" Αν τώρα που είναι μικρό αντιδρά με αυτόν τον τρόπο, πως θα αντιδρά στην εφηβεία;". Ως αποτέλεσμα επικεντρώνονται περισσότερο στο μέλλον των παιδιών τους αντί στο παρόν.

Αγαπητοί γονείς, προέχει να επικεντρωθούμε στο παρόν, ξεκινώντας να ανατρέφουμε τα παιδιά μας θέτοντας μακροπρόθεσμους στόχους. Στόχοι, οι οποίοι θα βοηθήσουν το παιδί, να αποκτήσει τον έλεγχο της δική τους συμπεριφοράς, να γίνει υπεύθυνο και ανεξάρτητο, να νιώθει ασφάλεια και αποδοχή. Κτίζοντας μια καλή σχέση με το παιδί στο παρόν, θα έχει θετικό αντίκτυπο στο μέλλον, γιατί δε μεγαλώνετε απλά ένα παιδί αλλά έναν αυριανό ενήλικα.

Το μεγάλωμα ενός παιδιού λοιπόν, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται δύναμη ψυχής και υπομονή για να ανταποκριθεί κανείς στο επάγγελμα "καλός γονέας" σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Για να μπορέσει ένας γονέας να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει αυτές τις δυσκολίες χρειάζεται να ξεκινήσει φροντίζοντας τον εαυτό του. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες " δεν έχω χρόνο", αλλά ότι δε βάζω τον εαυτό μου σε προτεραιότητα. Να θυμάστε ότι πρέπει να κοιμάστε καλά, να καλύπτεται τις ανάγκες σας σε τροφή και νερό και να περνάτε χρόνο με τον σύντροφό σας. Μην αισθάνεστε ενοχή, γιατί ο χρόνος αυτός είναι απαραίτητος. Μπορείτε να ξεκλέψετε και κάποιο χρόνο μέσα στη βδομάδα, όταν τα παιδιά είναι απασχολημένα, είτε αυτό είναι 5 λεπτά, 15 λεπτά ή μια ώρα και κάντε μια λίστα με τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε σε αυτό το χρόνο και σας ξεκουράζουν.

Τέλος, αναγνωρίστε τη νέα πραγματικότητα και τις αλλαγές που έχει επιφέρει η νέα χιλιετία και αποκτήστε τις κατάλληλες γνώσεις και εφόδια για την ανατροφή των παιδιών σας. Αν νιώθετε ότι δυσκολεύεστε αναζητήστε βοήθεια, είναι ένα σημαντικό δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας!

Ελένη Δανιήλ

Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική ψυχολόγος

τηλ. 97 736810

https://www.facebook.com/mathisiparemvasi/